Hae tästä blogista

torstai 30. lokakuuta 2014

Kunniakierros

Minulla on harvoin asiaa tuonne liikenneympyröiden seutuville vaan eilenpä oli lähes pakko, kun piti käydä huollattamassa autoa sillä suunnalla. Kiertääkin olisin voinut muutaman kilometrin kauempaa, mutta antoiko sinni periksi...EI!
Siis tuli testatuksi nuo uudet väliaikaiset liikennejärjestelyt. Ne ovat todella sekavat, uudessa kiertoliittymässä (siinä ensimmäisessä matkallani) oli niin korkeat betoniporsaat tekemässä liittymästä ympyrän mallista, että sieltäpä ei autossa istuen saanut kokonaiskuvaa paikasta.
Sillä paikalla OLI aikaisemmin liittymä haluamaani osoitteeseen, mutta kun tulin sille kohdalle ympyrässä olikin pakko jatkaa ympyrän kiertämistä. Liittymä oli hävinnyt joten tein ylimääräisen kierroksen ja jatkoin eteenpäin, koska se oli ainoa vaihtoehto.
Muutama sata metriä eteenpäin ja siellä oli seuraava kiertoliittymä, josta sitten olikin helppo suunnistaa oikeaan suuntaan.
Luulenpa etten ole ainoa, joka pyörii noissa ympyröissä enemmän kuin täyden kierroksen : )

perjantai 24. lokakuuta 2014

Ympäristöoppia

Rovaniemeläisiltä  kysytään kärsivällisyyttä liikkuupa sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen. Meneillään on kaksi suurta tiehanketta joiden liikennejärjestelyt muuttuvat moneen kertaan työn edistyessä. Jos eilen kuljit paikasta toiseen sujuvasti tänään saat sormi suussa ihmetellä miten tästä pääseekään eteenpäin.
Nelostien muutamassa vilkkaimmassa risteyksessä on väliaikaisia  liikenneympyröitä, aluksi ne olivat kaksikaistaisia ja siellä täällä seassa työkoneita ja tiemiehiä...sekavaa, ahdasta  ja vaarallista. Ne saivat paljon negatiivista palautetta ja on sittemmin muutettu yksikaistaisiksi.

Näitä rakenteilla olevia kohteita on Rovaniemellä muuallakin.
Eksyin taannoin iltapimeällä valottomalla keskeneräisellä  tienpätkällä kaupungilta kotiin ajaessani. Toki tiesin missä olen, mutta mistä ihmeestä on tarkoitus kääntyä...monenlaisia mahdollisuuksia oli, pian huomasin ajavani uutta rakenteilla olevaa kiellettyä tietä....hmmphh...

Sama tapahtui toisaalla, sillä kertaa kävellen ja kirkkaalla päivänvalolla. Tähyilin mahdollisia jalankulkuväyliä jo etäältä lähestyessäni nelostietä, jonka toiselle puolelle aikomukseni oli päästä. Kiertelin muutaman maakasan ja sulkuaidan....pääsin kuin pääsinkin nelostien varteen ja kas - siellähän oli opaste! Siitä eteenpäin olikin helppo kävellä, aurinko paistoi ja Korkalovaaraan kiivetessä tuli mukavasti hiki : )

lauantai 11. lokakuuta 2014

Uusia tuulia

Rovaniemi on paljon muutakin kuin urheilu- ja koulukaupunki. Rovaniemi ottaa vastaan pakolaisia valtakunnallisesti asukasmääräänsä nähden pajon. Kansallisuuksia on paljon, ks. kuvan liput. Suurin osa on pakolaistaustaisia maahanmuuttajia, mutta myös ammattikorkeakoulu ja yliopisto on vetänyt vierasmaalaisia opiskelijoita. Kauppojen kassoilla vieraalla korostuksella suomea puhuva kassahenkilö on varsin tavallinen näky. Jopa uimahallissa opasteet ovat kolmella kielellä - suomi, englanti ja venäjä! Tosin uimahallin venäjänkieliset opasteet ovat ehkä tarkoitettu venäläisiä matkailijoita varten, joita Rovaniemellä liikkuu todella paljon.

Miksikö kirjoitin ylläolevan tekstin? Olen työntämässä päätäni monikulttuuriseen yhteisöön, Moninettiin. En vielä tiedä, mitä se tuo tullessaan ja milloin, mutta avoimin mielin jään odottamaan.

torstai 9. lokakuuta 2014

Rahanpesua

Huolellinen emäntä tarkistaa ja tyhjentää pestävien vaatteiden taskut paperinenäliinoista, avaimista, kolikoista yms. Niinhän minäkin teen, aina. Silittelen vaatteen noin päällisin puolin käsin ja työnnän koneeseen. Yhtälö ei toimi jos kyseessä on paksu vaate ja sileänsileä seteli.
Ulkoiluvaatteen taskussa on hyvä pitää 'kaikenvaralta'-seteliä, kotimatkalla voi sitten kaupasta poimia mukaan sen edelliseltä kauppareissulta unohtuneen hiivan tai suolapaketin. Tai hypätä bussiin ellei ehdi/jaksa kävellä kotiin. Niin kovin harvoin tarvitsen tuota vararahastoa, etten edes muista sen olemassaoloa. Yllä oleva seteli päätyi takintaskussa kirjopesuun, alusta loppulinkoukseen saakka.

Tietokone kävi vielä yhden kerran huollossa. En jaksa enää kiroilla sen kanssa, totean vain , että myyjäliike muisti minut nimeltä jo kun astuin ovesta sisään : ) Jouduin ostamaan myös uuden näytön, jonka kanssa on totutteleminen muuttuneeseen kuvasuhteeseen.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Liikunnallinen Rovaniemi

Rovaniemellä rakennetaan. Suuria tiehankkeita toteutetaan, suurimpana niistä nelostien remontti kaupungin eteläpuolella. Rakennuskantaakin uusitaan ja vanhaa puretaan uuden tieltä.
Keväällä ohikulkiessani haikeana seurasin Korkalovaaran koulun purkamista, esikoiseni alotti siinä koulutaipaleensa.Vanhan koulun tontille on noussut kaksi rakennusta, joista toinen on jo käytössäkin. En tiedä sen toiminnasta, en ole nähnyt liikettä pihalla eikä näy minkäänlaisia tunnuksia.Tästä päätellen tuo taaempi rakennus olisi työmaasta kertovan taulun mukaan päiväkoti.
Paikka on mitä mainioin tuonlaatuiseen toimintaan. Vieressä on metsää ja suuri puistoalue josta leikkivälineitten lisäksi löytyy myös lapsille mitoitettu liikennepuisto.


keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Seli-seli-selitystä




Minun rakas blogini on jäänyt lapsipuolen asemaan, vaikka kompuutteri jälleen palvelee kuuliaisesti. Syy mokomaan pitää siis diagnosoida uudelleen....taudinkuva on hiukan epäselvä.
Syyskuu on pyörähtänyt käyntiin kaikkine aktiviteetteineen ja jotenkin vaan ne menneet tapahtumat ovat jo niin kaukana, ettei niistä maksaisi vaivaa enää kirjottaa. Ensilumikin ehti peittää maat ja mannut.
Päivitän kuitenkin satokauden tärkeimmät...
Mustikka houkutteli metsään lähes lumen tuloon saakka, kiitos lämpimän syyskuun. Alotin poimimisen heti mustikoitten kypsyttyä, mutta en malttanut lopettaa kiintiön täyttymiseen vaan kerta toisensa jälkeen suuntasin poimurin kanssa metsään...
Porkkanasatokin yllätti runsaudellaan ja ne olivat myös kookkaita ja meheviä. Maa vain on niin savinen ja kova, etttä moni porkkana kasvoi kieroon tai kiinni kaveriin!
Haravoimme Seijasiskon kanssa syksyn lehdet kasvimaalle kuohkeuttamaan maata ja kuopus aikoi keväällä maanmuokkauksen yhteydessä tuoda lisäksi vielä sinne hiekkaa.