Hae tästä blogista

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Katupeilin takana

Pyöräillen löytää kiinnostavia yksityiskohtia tutuistakin maisemista. Hitaassa vauhdissa on aikaa silmäillä ympärilleen ja pyörä on helppo parkkeerata ahtaisiinkin paikkoihin.

"Katupeilin takana" on vanha suomalainen elokuva, joka ehkä tulee televisiosta, toivoakseni. YLE lähettää suomalaisia klassikoiksi muodostuneita elokuvia muistaakseni kakkoskanavalla.
Ne ovat oivallisia katsauksia menneisiin aikoihin, niin tapojen kuin pukeutumisenkin suhteen. Näyttelijäsuorituksista puhumattakaan.

 Katupeili on kuulunut maisemaan  olennaisena osana kaupunkikuvaa  aikana, jolloin kadut olivat kapeita kujia ja näkyvyys kulman taakse olematon.
Tämä katupeili ei ole historiaa, vaan toimittaa tärkeää virkaansa Korvanniemellä.

Korvanniemellä on ollut myös Kenraalin maja, jonka kivijalka on kuvassa.Pyöräilin sinne tyttösenä, kun rakennus vielä oli pystyssä. Valitettavasti muistiini ei ole jäänyt tarkkaa kuvaa majasta eikä siitä oliko se jonkun tahon ylläpitämä historiallinen muistomerkki. Nimestään päätellen se liittynee Lapin sotaan.

Oletustani tukee tämäkin kivijalka, jonka merkitystä en tässä halua arvailla. Olisi mielenkiintoista haastatella vanhoja rovaniemeläisiä, joilla olisi omakohtaisia muistikuvia sota-ajalta.Erään tällaisen veteraaniin tapasinkin kerran Juuson kanssa kävellessäni Korkalovaarassa. Hän pysähtyi juttelemaan ja muisteli omaa sotaretkeään Viipurin linnaan liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti